Bloggen

Triggere til speedlights

YN622 tx           YN E3 rt         YN trigger

Som vi gennemgik her til aften findes der manuelle og mere avancerede triggere til styring af dine speedlights.

De manuelle er ikke så kritiske med hvilket kamera fabrikat eller speedlight fabrikat de bruges sammen med, men til gengæld skal man være opmærksom på at der findes både infrared styrede og radiostyrede. Sony kameraer kræver dog ofte en lille adaptersko for at kunne fungere sammen med ikke kamera specifik trigger.

 

De infrared styrede er de billigste men har den ulempe at sender og modtager skal kunne se hinanden og brugt i solskin kan de have svært ved at kommunikere. Radio styrede triggere generes ikke af dette og man kan derfor f.eks udløse en flash der er placeret i et andet rum.

Disse ulemper gælder også nogle TTL triggere som f.eks. Canon ST-E2 og Nikon SU800 da de også er infrared styret, men som oftest er TTL triggere radio styrede.

Mange 3. parts mærker har udemærkede triggere og her kan nævnes Pocket Wizard ( som er de dyreste ) Yongnuo, Phottix, Godox, Pixel King mm. 

Man skal dog være opmærksom på at de kan arbejde sammen med den / de speedlights samt det kamera man har. Der kan være problemer med kompabiliteten selv inden for det enkelte mærke - f.eks. kan en Yongnuo trigger YN 560TX vist ikke bruges sammen med flash YN 568EXII. Så det er vigtigt at tjekke hvilke triggere der er compatible med hvilke sppedlights inden man investerer.

Langt de fleste 3-parts triggere kører dog også fint sammen med de originale speedlight som f.eks Nikon SB900 eller Canon 580EX.

Man sætter både flash og triggere til at køre TTL ( iTTL eller eTTL ) og så overfører triggerne alle informationer mellem kamera og flash som sad flashen i blitz-skoen på kameraet. Det er derfor man skal sikre sig at de er beregnet til ens kamera fabrikat og dermed kan forstå det elektroniske sprog mellem kamera og flash. Til gengæld kan man styre flashen fuldt ud fra den trigger der sidder på kameraet med f.eks. den zoom man ønsker på flashen, evt. flashkompensation eller om flashen skal fyres sammen med første eller andet lukkergardin.

Hvis man vil køre manuelt og selv bestemme flashens udladning ( f.eks. 1/8 styrke) skal man stadig lade flashen stå til TTL men sætter så triggeren på kameraet til at køre manuel og vælger den ønskede udladning.

Alle triggere kan køre på forskellige kanaler og flere kan styre grupper af flash også og man kan desuden vælge om en flash skal køre TTL og en anden manuel med en f.eks. 1/8 udladning.

Nogle triggere er også i stand til at virke som remote udløser af kameraet.

Her er et par videoer med Yongnuo 622 for Canon og for Nikon samt Yongnuo YN E3-RT for Canon.

https://www.youtube.com/watch?v=uAUAqAqHSc0

https://www.youtube.com/watch?v=NRPGwqoYfAE

https://www.youtube.com/watch?v=S18FY6tBiMY

Der findes også videoer på Youtube om de andre triggere fabrikater. 

Endelig er der her en meget udførlig gennemgang af de forskellige former for remote trigning af flash samt beskrivelse af TTL.

https://learningdslr.quora.com/Six-Ways-to-Go-Wireless-With-Your-Flash

 

Billedredigering med pen?
Fotowalk